Csábítás? Avagy elég jó vagyok e……

A traumareakció megértése, avagy miért okoz(hat) gondot egyes férfiaknak a csábítás?

A csábítást, vagy udvarlást (ami nem nyomulás), gyakran természetes és könnyed folyamatként ábrázolják, de fontos elismerni, hogy nem mindenki találja könnyűnek vagy élvezetesnek, hiszen a csábításhoz elengedhetetlenül szükséges egy erős belső (ön)bizalom, egy értékrend, egy test és öntudat, de főleg önismeret. Ezt szoktam a belső bizonyosságunknak (core) hívni.

Munkám során gyakran találkozom ezzel a problémával, ami különösen férfiaknak okozhat nehézséget a csábító viselkedés a mögöttes traumareakciók (gyermekkori kondicionáltság) miatt. A trauma mélyreható hatással lehet az egyén érzelmi és pszichológiai jólétére, befolyásolhatja az intim kapcsolatok kialakítására és a romantikus törekvésekre való képességét.

Na de mi lehet a háttérben?

1. Bizalmi problémák:

A trauma alááshatja a férfi képességét, hogy megbízzon másokban, különösen az intim kapcsolatokban. (kötődési minták). A férfiak számára kihívást jelenthet, hogy elengedjék a védelmet és megnyíljanak a sebezhetőségnek, amit az udvarlás gyakran megkövetel. A félelem attól, hogy újra megbántják vagy elárulják őket, jelentős gátat képezhet, ami megnehezíti számukra, hogy közeledjenek vagy viszonozzák azt.

2. Érzelmi elszakadás:

A trauma megküzdési mechanizmusként érzelmi elszakadáshoz vezethet. A férfiak számára kihívást jelenthet a saját érzelmeikhez való kapcsolódás. Ez az érzelmi hiány megnehezítheti számukra a vágy kifejezését vagy a csábításhoz gyakran szükséges érzelmi kölcsönösséget.

3. Túlfeszülés, túlérzékenység (hypervigilance)

A férfiakra inkább jellemző állapot, ahol az idegrendszer egy folyamatos feszültségben és készenléti állapotban van. Ez a felfokozott szorongásos helyzet kihívássá teheti a férfiak számára, hogy ellazuljanak és élvezzék a csábítás folyamatát (vagy akár az intimitást). Ehelyett azon kaphatják magukat, hogy folyamatosan a veszély jelei után kutatnak, ami gátolja őket abban, hogy teljes mértékben a jelenben legyenek. (És a testükben)

4. Negatív önkép:

A trauma jelentősen befolyásolhatja az egyén önbecsülését és önértékelését. A férfiak a szégyen, a bűntudat vagy az elégtelenség érzésével küzdhetnek, (Nők is!!), ami megnehezíti számukra, hogy kívánatosnak vagy csábításra méltónak lássák magukat. Ezek a negatív énkép jelentős akadályt jelenthet a „csábítónak”, mivel úgy gondolhatják, hogy nem érdemlik meg a szerelmet vagy a figyelmet.

5. Félelem az elutasítástól:

A visszautasítás különösen kiváltó lehet mindkét nem számára. A férfiak mélyebb szinten félhetnek az elutasítástól, mivel az megerősítheti az elhagyatottság vagy a méltatlanság érzését. (bizonyítási kényszer, kontra, nem vagyok elég jó). Ez a félelem kihívássá teheti számukra, hogy vállalják a csábítással és udvarlással járó szükséges kockázatokat, mivel gyakran már az elutasítástól való félelmükben úgy döntenek, hogy teljesen elkerülik a lehetséges érzelmi törést. (önszabotázs)

Alapvető fontosságú lenne, hogy felismerjük,és elfogadjuk, hogy a trauma (fejlődési mintáink) mélyreható hatással lehetnek a férfiakra, nőkre és párkapcsolati törekvéseinkre egyaránt.

A nyílt kommunikáció, egymás támogatása, és ezen mintáink felismerése, egy magabiztosabb felszabadultabb Önmagunkhoz visz közelebb. És ezáltal egymáshoz is.

Ha elakadtál és vezethetlek…

Tedd meg az első lépést.

Az alábbi linken tudsz időpontot foglalni Velem, egy díjmentes konzultációra

https://calendly.com/testimesek…/30-perces-konzultacio

Vagy csatlakozz a Facebook csoportomhoz.

Felszabadulva a szexuális tudatosság útján…

https://www.facebook.com/groups/felszabadulva/

Lívia Nagy

Intimitás és szexualitás – szomatikus konzulens

Leave a reply

en_USEnglish