A projekció, a pszichés kivetítés következményei

Bizonyos tulajdonságokat, amiket nem tudunk – vagy nem akarunk – felismerni magunkban, elménk könnyen elkezdi ezeket kivetíteni másokra.

Például, ha ingerültté válsz a kollégád munkahelyi önzése miatt, akkor erre figyelj magadban is. Mert az ingerültséged annak a következménye, hogy nem vagy birtokában vagy tudatában saját önzőségednek.

De ugyanez történhet más tulajdonságokkal kapcsolatosan is…

Míg a tudatosság azt jelenti, hogy tudod, mi történik körülötted, az öntudat azt jelenti, hogy tudod és érted a tapasztalataidat.

Az önismeret az a képesség, hogy tudjuk, mit csinálunk, és megértjük, miért tesszük.

Enélkül sem a kapcsolataink, sem a szexualitásunk nem lesznek tiszták, legfőképpen mert nem ismerjük saját magunkat és a határainkat.

A probléma nem az, hogy kivetítjük másokra a tulajdonságainkat. Ez egy normális és egészséges folyamat saját fejlődésünkben.

A kihívás akkor jelentkezik, ha nem tudatosítjuk ezeket a kivetítéseinket, és nem látjuk meg benne a lehetőségeinket, a pozitív potenciálunkat.

Ebben segít például a harag kifejezése – aminek nagy híve vagyok a munkámban –, mert ha ez nincs „kidolgozva”, akkor ez egy idő után rengeteg elfojtást és szorongást eredményez, ami passzív agresszivitáshoz és toxikus viselkedéshez vezet.

Ha nincs harag, akkor nincs szeretet – és fordítva!

Ha nincs polaritás, nincs szex, akkor pedig nincs élet.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
en_USEnglish