Tudatos párkapcsolat

„Közeledünk egy olyan időszakhoz, amikor a kapcsolatok készen állnak egy jelentős átalakulásra. A jelenlegi paradigma nem működik. Az emberek elégedetlenek a szerelemben, mert nem tudják, hogyan kell egy kapcsolatokat működőképessé tenni. És akár hiszik, akár nem, ez nem rossz dolog.

Amikor a rendszerek összeomlanak, akkor tudnak csak változni. Úgy gondolom, hogy ez történik az intim partnerség területén is. Az összeomlás arra kényszerít bennünket, hogy a tudatos szerelem felé haladjunk. Tehát mi is az hogy tudatos kapcsolat?

Ez egy olyan romantikus kapcsolat, amelyben mindkét fél elkötelezettnek érzi magát a kapcsolat és a cél iránt….és ez a cél a növekedés. Egyéni növekedés. Kollektív növekedés párként. A növekedés, amely jobb hellyé teszi a világot. Jelenleg a legtöbb ember azért köt kapcsolatokat, hogy kielégítse személyes szükségleteit. Ez néhány évig működhet, de végül a kapcsolat elbukik, és ennek következtében elégedetlenek leszünk. De amikor két ember a növekedés szándékával kapcsolódik, a kapcsolat valami sokkal nagyobbra törekszik, mint a kielégülés. A partnerség az evolúció útjává válik, és a két egyénnek lehetősége nyílik jobban növekedni és terjeszkedni, mint egyedül. Ennek eredményeként mély elégedettség és hosszú távú kiteljesedés keletkezik. Tehát ha Ön olyan személy, aki elhivatottnak érzi magát, hogy a romantikus szerelem tapasztalatát magasabb szintre emelje, az alábbiakban négy olyan tulajdonságot mutatunk be, amelyek jellemzik, hogy mit jelent tudatos párnak lenni.

Üdvözöljük a tudatos kapcsolat útján.

1. A tudatos pár nem kötődik a kapcsolat kimeneteléhez – a növekedés az első. Az, hogy nem kötődik a kapcsolat kimeneteléhez, nem jelenti azt, hogy nem érdekeli, mi történik! Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek elképzelései arról, hogy hogyan fog alakulni a kapcsolat. Ez azt jelenti: jobban elkötelezett a növekedés élménye iránt, mint a kapcsolat „működtetése” iránt. A valóság az, hogy azért vagyunk itt, hogy növekedjünk. Fizikailag, érzelmileg és lelkileg. Amikor a növekedés leáll, automatikusan úgy érezzük, hogy valami elromlott. Mert csak van. Növekedés nélkül nem teljesítjük lelkünk célját. Sajnos manapság a kapcsolatok inkább elfojtják a növekedést, mint fokozzák azt. Ez az egyik fő oka annak, hogy kudarcot vallunk a romantikus szerelemben. Azt akarjuk, hogy partnereink egy bizonyos módon működjenek, vagy elnyomjuk magunkat, hogy mások kedvében járjunk, és hamarosan kicsinek, elnyomottnak és tanácstalannak érezzük magunkat, hogy kivé váltunk. Ez elkerülhetetlenül olyan ketrecnek érezteti a kapcsolatot, amelyből ki akarunk törni. De a sajnálatos igazság az: MI zártuk ketrecbe magunkat. A tudatos párt mindennél jobban értékeli a növekedést, mert tudják, hogy ez a kapcsolat életben tartásának az egyik titka. Annak ellenére, hogy a növekedés ijesztő (mert az ismeretlenbe visz minket), a pár hajlandó a terjeszkedésre törekedni, még azzal a kockázattal is, hogy kinövik a kapcsolatot. Emiatt megmarad a kapcsolat természetes életérzése, és a pár közötti szerelem is.

2. A kapcsolatban mindkét fél tudatában van a saját „szennyesének”. A tudatos párok tudják, hogy mindannyiunknak vannak sebei a múltból, és megértik, hogy ezek a sebek elkerülhetetlenül beindulnak, különösen egy párkapcsolatban. (A legjobb gyakorló pálya!!!). Más szóval, felismerjük, hogy ha szorosan kötődünk érzelmileg a másik emberhez, akkor ez felerősithet bizonyos „traumatikus” érzéseket, mint elhagyatottság, csapdába esettség, elutasítottság, figyelmen kívül hagyottság érzése, és minden más szar érzést, ami ilyenkor előjöhet. A legtöbben még mindig úgy gondoljuk, hogy a kapcsolatoknak csak jónak kell lenniük, és amikor a rossz érzések felszínre kerülnek, akkor biztosan valami szörnyen elromlott. Amit ebben a helyzetben nem látunk, az az, hogy ezek a kellemetlen és fájdalmas érzések saját hibás mintázatunkból fakadnak! Ezeket a problémákat NEM a partnereink okozzák; a hitünk okozza őket, és ahogy nevelkedtünk. A tudatos pár hajlandó megvizsgálni múltbeli és jelenlegi kapcsolati problémáit, mert tudják, hogy ezekkel a hiedelemrendszerekkel és sérülésekkel szembesülve egy új kapcsolattá fejlődhetnek. A diszfunkcionális minták feloldódnak, de csak akkor, ha először felelősséget vállalunk értük.

3. Minden érzést szívesen fogadunk, és egyetlen belső folyamatot sem ítélünk el. Tudatos kapcsolatban bármit lehet érezni, és ennek van is helye….kifejezni ezeket az érzéseinket és fantáziánkat partnerünk felé. Ez egy ideges terület… nem könnyű megtenni. De ez az egyik leggyógyítóbb dolog, amit egy partnerségben megtapasztalhatunk. Ritka az, hogy teljesen őszinte legyél azzal kapcsolatban, hogy ki vagy valójában, és hogy a partnered is ezt tegye. Lehet, hogy nem tetszik, amit hallasz; sőt, kiválthatja a haragot, de ezáltal lehettek hitelesek egymás számára. Ahogy már mondtam, legtöbbször magunkat formáljuk és változtatjuk, hogy kedveskedjünk azoknak, akiket szeretünk, mert nem akarjuk, hogy ne szeressenek minket! (A valahova tartozás legősibb, zsigeri érzése). Ez elfojtja a szeretetet a kapcsolatainkból. Az egyetlen lehetőség a radikális őszinteség: felfedjük önmagunk azon részeit, amelyeket nehéz megosztani, és hagyjuk, hogy partnereink is megtegyék ugyanezt. Csak ez vezethet oda, hogy tudjuk, ebben a kapcsolatban, látnak, hallanak, tisztelnek és éreznek minket.”

Szeretettel: Livia

Leave a reply

en_USEnglish