A 7 alapvető szexuális fantázia

Dr. Kerner hangsúlyozza, hogy akár egy párról van szó, amely megpróbálja újraéleszteni a szexuális szenvedélyt a szerelmi életében, akár egy egyénről, aki egyedül szeretné megtapasztalni a szexuális élvezetet, fontos, hogy mind a fizikai, mind a pszichológiai erotikára összpontosítson. Dr. Kerner szerint sokan csak a fizikai erotikára koncentrálnak. Szerinte a pszichológiai erotika, az erotikus képzelet használata, szintén fontos összetevője a szexuális izgalom fokozásának. Ez az egyik oka annak, hogy a szexuális fantáziák olyan fontosak. Nagyon sok párkapcsolatban élő ember, beleértve a hosszú távú kapcsolatokat is, túlságosan szégyelli, hogy szexuális fantáziáiról beszéljen a partnerével vagy a terapeutájával. Félnek attól, hogy kinevetik vagy megszégyenítik őket, vagy a származási családjukban szerzett gyermekkori tapasztalataik miatt még azért is bűntudatot éreznek, mert fantáziálnak. Ezért fontos, hogy a terapeuták normalizálják a szexuális fantáziákat, és elmondják a klienseknek, hogy szinte mindenkinek vannak ilyenek. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy nagy különbség van a fantáziálás és a fantáziák valós életben való megvalósítása között. Sok embernek, akinek szexuális fantáziái vannak, soha nem áll szándékában azokat a való életben kiélni. Ezek a fantáziák egyfajta módjai annak, hogy felpezsdítsék a szexuális életüket – akár egyedülállóak, akár párkapcsolatban élnek. Más emberek, akik szexuálisan kalandvágyóbbak, vagy megvalósítják fantáziáikat vagy fontolgatják, hogy megvalósítják azokat.

A 7 alapvető szexuális fantázia

Dr. Kerner hét alapvető szexuális fantáziát vázol fel könyvében:

-Több partnerrel való szex (hármas szex, csoportszex, orgiák stb.)

-Hatalom, irányítás (BDSM: rabság, fegyelmezés/dominancia, alávetettség/szadizmus, mazochizmus)

-Újdonság, kaland és változatosság (új szexuális pozíciók vagy viselkedés)

-Tabu és tiltott szex (voyeurizmus, exhibicionizmus)

-Partner megosztás és nem monogám kapcsolatok

-Szenvedély és romantika (intenzív vágyakozás, szenvedélyes szerelem)

-Erotikus rugalmasság (a szexuális folyékonyság felfedezése)

A fent felsorolt fantáziák semmiképpen sem jelentik a fantáziák teljes listáját. Ezek csak a hét alapvető fantázia, amelyekkel sok ember rendelkezik. Minden kategórián belül óriási a skála.

Mi van, ha nem vagy biztos benne, hogy milyen típusú szexuális fantáziák érdekelnek?

Az emberek gyakran mondják, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy szexuális fantáziáik vannak. Néha némi kérdezéssel rájönnek, hogy valóban vannak szexuális fantáziáik, de eddig nem fordítottak nagy figyelmet ezekre a múló gondolatokra. Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen típusú szexuális fantáziák tetszenek neked, segít, ha utánanézel a különböző fantáziáknak, hogy megtudd, mi lehet az, ami szexuálisan izgató lehet számodra. Az alábbi lista néhány olyan ötletet tartalmaz, amelyet az emberek gyakran hasznosnak találnak a szexuális fantáziák felfedezésében:

-Erotikus irodalom olvasása vagy hallgatása Erotikus podcastok hallgatása

-Beszélgetés a partnerével, ha párkapcsolatban él, hogy megtudja, mi izgatja fel őt.

-Etikus (legálisan, az előadók jogait tiszteletben tartva és jó munkakörülmények között készült) pornó nézése.

-Légy gyengéd és együttérző önmagaddal Sajnos nagyon sok ember kemény és ítélkező önmagával szemben, amikor szexuális fantáziákról van szó. Ez gyakran régi, elavult üzenetek eredménye, amelyeket gyermekkorukban kaptak a származási családjukban, a vallásukban, a kultúrájukban stb. Lehet, hogy egy részed szégyelli, hogy egyáltalán vannak szexuális gondolataid.

Még ha logikusan tudod is, hogy a szexuális fantáziálás gyakori és normális dolog, érzelmi szinten mégis bűntudatot érezhetsz emiatt, különösen, ha feldolgozatlan szexuális traumád van. Ha olyan megoldatlan problémákkal küzd, amelyeket egyedül nem tudott leküzdeni, akkor hasznára válhat, ha olyan szakemberrel dolgozol együtt, aki szakértelemmel rendelkezik a traumák leküzdésében (lásd Testimesék.hu) A megoldatlan problémák leküzdése segít megszabadulni a traumatikus előzményektől, így teljesebb életet élhetünk.

Leave a reply

hu_HUMagyar