Biodinamikus légzésterápia

A biodinamikus légzésterápia és traumaoldás (BBTR) szorosan összefügg az érzékelésünkkel, érzéseinkkel és testérzeteinkkel. 

Az első magyar minősített BBTR terapeutaként munkám fő területe a testben lévő blokkok feltárása. The BioDynamic Breathwork & Trauma Release System®.

Ez a rendszer, légzés segítségével segíti feltárni és feloldani a testben található blokkokat érzelmi és fizikai síkon egyaránt és a 6 elem (légzés, mozgás, hang, érintés, érzelmek, meditáció) segítségével beindítani a test öngyógyító folyamatát. Ez rugalmas és dinamikus élményt teremt, amely mélyebben megy át, mint a hagyományos terápiák.

Traumának nevezünk minden olyan élményt, amely külső hatással túlterheli a test normális megküzdési mechanizmusait. A trauma az ösztönös viselkedés megszakításáról szól. Viselkedni persze mindig csak a jelenben lehet, itt és most és a testünkben.

A trauma olyan eseményből, eseménysorozatból vagy körülményekből áll, amelyeket az egyén úgy él meg, mint egy fizikailag és érzelmileg ártalmas vagy fenyegető, és a saját viselkedését, fizikai, mentális, érzelmi, szellemi jóllétét tartósan és hátrányára befolyásoló eseményt. Egyszerűbb példákkal élve ez lehet egy baleset, testi erőszak, lelki bántalmazás, vagy nem kívánt szex, a verbális megszégyenítés, vagy akár a mindennapi munkahelyi stressz. De a legmélyebb nyomokat a gyerekkori traumatikus élményeink hagyják maguk után a testünkben és a lelkünkben. Ezeket oldjuk fel a biodinamikus légzés során.

Fontos megjegyezni, hogy más lelki terápiákkal szemben a biodinamikus légzés gyakorlása nem a módosult tudat- vagy lelkiállapottól remél megoldást, hanem ellenkezőleg: mindent tudatosan érzékelünk, a jelenben, a helyünkön (itt és most) és a testünkben. Nem célunk az “önmagunkból kilépve” szemlélődés és gondolati elemzés, ellenkezőleg: a konkrét testérzeteinkre koncentrálunk, olyanokra, amelyeket meg sem tudnánk nevezni, vagy fogalmakat társítani hozzájuk.

hu_HUMagyar