Hogyan szabaduljunk meg kínzó szégyenérzetünktől?

Több olyan vendégem is volt már, akiknek a szexuális örömre való képességét megzavarta, vagy teljesen elfojtotta az a hiedelem, hogy az ő szexualitása valamiért elfogadhatatlan mások számára. A szexualitás miatti szégyenérzet számtalan módon megnyilatkozhat, itt csak néhány példát emelek ki.

 • a szexuális izgalom problémái (megbízhatatlan, elmarad vagy túl erős)
 • az örömre való méltatlanság érzései (ami vezethet az intimitás teljes elkerüléséhez, de állandó túlteljesítéshez is)
 • határok tudatosításának hiánya (vagy nehézségek a saját határok kitűzésében, másokéinak elfogadásában)
 • képtelenség a saját igények és szükségletek kifejezésére
 • testkép-zavarok
 • a hiedelem, hogy az öröm megszerzésében való részvétel és az önkielégítés valamiért rossz vagy alacsonyabb rendű

Többféle módon is dolgozhatunk vendégeim szabadulásán a szexuális szégyenérzetüktől. Néha alapproblémaként kezeljük, máskor váratlanul kerül felszínre a közös munka során. Miután sikerül azonosítani, általában megkérem a vendégeimet, hogy fogalmazzák meg a tapasztalataikat, és a hozzá kötődő érzéseiket. Támogatom őket, hogy maradjanak ezekkel az érzésekkel, és kövessék őket a testérzeteikben. Megkérdőjelezem azokat  hiedelmeket, amelyek a szégyent okozhatják. Velük vagyok a veszteségeik felett érzett haragjukban vagy szomorúságukban. Együtt ünnepeljük a sikereiket, akár a legkisebb lépést a szabadulás felé, akár egy hirtelen nagy áttörést. Mindennek alapja a feltétel nélküli pozitív és támogató hozzáállás.

Amikor valaki a szégyenünkkel szembesülve elfogadással, tisztelettel és törődéssel reagál, az élmény elsöprő erejű lehet. Mivel a szégyen a másokkal való viszonyainkban gyökerezik, az együttérzéssel közelítő szakemberre való találkozás segíthet átalakítani a megszégyenítés és az önmegtagadás kínzó érzését, és lehetőséget ad egy objektívebb énkép kialakítására.

A szégyen megtapasztalása elviselhetetlen lehet. A legtöbben túl nagy köröket teszünk, hogy elkerüljük, elrejtsük, vagy másokra hárítsuk ezt az érzést. A szexuális szégyenérzet olyan szenvedés, amely csökkenti az önértékelésünket, rombolja a kapcsolatainkat másokkal, és korlátozza nemi vágyainkat és gyönyöreinket. Büszke vagyok arra, ha a támogatásom eredményeként a vendégeim megbékélnek saját szexualitásukkal, rátalálnak a gyönyör útjára, miközben a kapcsolataikban is újra teremtik és megosztják az intimitás élményét. Mindig megdöbbent azoknak a bátorsága, akik a szabadság iránti küldetésükben felvállalják a sebezhetőségüket. Ha szükséged van támogatásra felismert vagy rejtett szégyened okozta korlátaid feloldásában, beszéljük meg anélkül, hogy bármit kockáztatnál.

Jelentkezz egy első találkozóra telefonszámon!

Szeretettel ölel: Lívia.

Irodalomjegyzék:

 • Bradshaw, J. (1988) Healing the Shame that Binds You.
 • Brown, B. (2017) Braving the Wilderness: The Quest for True Belonging and the Courage to Stand Alone.
 • Brown, B. (2012) Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead.
 • Kaufman, G. (1980) Shame: The Power of Caring.
 • Nathanson, D.L. (1992) Shame and Pride: Affect, Sex and the Birth of the Self.
hu_HUMagyar