BDSM, kötözés, shibari – interjú Andy Buruval

Az alábbiakban az Andy Buruval készült interjú szövegét közlöm magyar fordításban, mert nagyon fontos témákat taglal úttörő nyíltsággal. (Szerző: Heidi Hanso. Megjelenési hely: Eesti Nainee észt női magazin, 2023.)

Az elmúlt években inkább mindig Kelet felé hajtott a kíváncsiságom, mintsem Nyugat felé. Több mint öt esztendeje oktatok Észtországban, és sok szoros barátságot kötöttem ez idő alatt. Az egyiket Heidi Hansóval, aki influenszer, televíziós műsorvezető és újságíró. Így hát örültem, amikor megkérdezte tőlem, hogy vállalok-e egy interjút Észtország legnépszerűbb női magazinjába, az Eesti Nainee-ba. Az eredeti cikk észtül íródott, így ez egy nyers fordítás a Google Fordító és a Grammarly segítségével. Az interjúhoz fotósorozatot is készített Olavi Sõna, de azokat a képeket majd később fogom közzétenni. Tehát remélem, hogy örülni fogtok ennek a betekintésnek az észt mindennapokba, s abba, hogy miként mutatják ott be a munkámat.

„Amikor a gyakorlatban játszunk a hatalommal és a megadással, akkor határokról, tudatosságról és beleegyezésről van szó” – hangsúlyozza a svéd Andy Buru, aki BDSM-et oktat és a japán shibari művészetét.

A harcászatból kinőtt shibari gyönyörűen és erőteljesen testesíti meg a szükségletet aziránt, hogy feladjuk az irányítást és megadjuk magunkat, akár csak egy pillanatra – a jelennek, a sebezhetőségnek, a szépségnek. A megadás nem feladást jelent, hanem bizalmat önmagunkban, a partnerünkben, a jelen pillanatban és az életben. Mikor történt legutóbb olyan, hogy mindent elengedtél és átadtad a kontrollt?

A hatalomdinamikai elvonulás négynapos izgalmas önismereti útja után találkozom Andy Buruval, ahová megbeszéltük az interjút és a fotózást. Az átadott tapasztalati tudás mélysége példátlan. Andy 20 éve foglalkozik a tudatos szexualitás különböző aspektusaival. Szabadon mozog a szívből jövő finom mozzanatok, tantrikus gyakorlatok világában, ugyanakkor a szoros kikötözés témakörében is, miközben tudatosan töpreng a hatalmon és a megadáson. Jelentős tapasztalattal rendelkezik a váratlan módszerek terén is: teaszertartást tart, fantasztikus rögtönzőpartikat szervez, és okleveles terapeutaként masszíroz. Andy weboldala tele van élvezetes szövegekkel és fényképekkel, amelyek egy izgalmas emberhez vezetnek a létezés útján.

Évente háromszor – immáron hatodik éve – Észtországban tartózkodik, ahol többnapos elvonulásokat tart, és tantrikus nyári önfejlesztő-fesztiválokon ad elő.

Mi az a BDSM? A BDSM a bondage (kikötözés), domination (uralkodás), submission (megadás) és sadomasochism (szadomazochizmus) kifejezésekből eredő mozaikszó, ami erotikus játszadozást jelent a fantáziákkal és a lágyabb fordításban különleges vágyaknak, kissé helytelen szóhasználattal pedig perverzióknak nevezhető „kink”-ekkel. A BDSM-mel kapcsolatos gyakori tévhit az interneten található videókon alapszik, ahol a színészek fekete bőrből vagy szűk latexből készült ruhákat hordanak ostorral és álarccal, erőszakos behatolásra törekedve, ami egyfajta állatias tabut testesít meg. A szakértő azonban hangsúlyozza, hogy ha tudatosan vetjük bele magunkat a szexualitásba, és felfedezzük a hatalomgyakorlás és a megadás technikáit, akkor több szinten is megváltozhat az élete szinte mindenkinek: feldolgozhatóak a traumáink, többet tudhatunk meg önmagunkról, jobb szülővé vagy férjjé válhatunk, és megérhetjük, mi zajlik a világban.

A tabunak számító és érzelmileg kihívást jelentő gyakorlatokhoz biztonságos közegre van szükség, hogy az ember tudatosan felfedezhesse a saját határait. Egy fizikailag és érzelmileg biztonságos közegben ellazulhatunk, megbízhatunk egymásban, és tartjuk magunkat a megállapodásokhoz. Felvetődik bennem a kérdés, hogy mi lenne, ha sokan közülünk megtapasztalhatnák a mindennapi életükben ezt a biztonságot. Andy először azt fejti ki az elvonuláson, hogy ő nem a résztvevők guruja. Ha valaki úgy érzi, hogy nem akarja elvégezni valamelyik gyakorlatot, semmi gond. Sőt, éppen ellenkezőleg: nagy dolog, amikor rájövünk, hogy valami nem a mi asztalunk, és megtanuljuk kijelölni a határokat.

Megbeszéljük, hogy a négy fal között mennyire fontos a kölcsönös kommunikáció, hogy a partnerek mennyire bíznak meg egymásban. Egy kapcsolat kialakításakor inspirációt meríthetünk a BDSM világából, amit már megismerhettem erről az elvonulásról. Minél több tapasztalatot gyűjtenek az érdeklődő felek, annál specifikusabbá válik a kapcsolatuk. Akár több tucatnyi módon szerezhetünk örömet a partnerünknek, ami elmélyíti a kapcsolatot. Mi lenne például, ha nem tartanék többé az érzékeny bőrömön maradó nyomoktól, hanem inkább élvezném őket?

„Noha nem mindenki meri bevallani, sokan bevetnek egy-két fogást az ágyban játszadozva. Akár egy üdítő fenékre csapást vagy egy kis szenvedélyes karmolászást” – nevet Andy, amikor szóba kerül, hogy hányan járnak közöttünk olyanok, akiket titokban izgat a téma.

A gyönyör megtapasztalása kulcsfontosságú mind az azt nyújtó, mind pedig az azt kapó félnek. Ha nem egyszerre, akkor felváltva. És ismét hangsúlyozva, hogy megállapodás szerint. Mind az elvárásokat, mind pedig a félelmeket meg kell beszélni, és világosan kijelölni a határokat. Beleegyezés hiányában ugyanis már nem BDSM-ről van szó, hanem hatalmi helyzettel való visszaélésről.

„A társadalmunk úgy épül fel, hogy az életben minden versengésnek számít, és egyszerre csak egy győztes lehet. Ha nem te vagy a legjobb, akkor vesztes vagy. A BDSM-ben viszont beleegyezel az alárendelt vagy a domináns szerepkörbe, hogy teljes bizonyossággal felfedezhesd annak lényegét. Nem kell aggódnod, hogy valaki veszélyt jelent a pozíciódra.”

Andy elmagyarázza, hogy mindkét szerep egyformán élvezetes lehet a férfiak és a nők számára is. Paradox módon viszont az alárendelt – aki egyébként vesztesnek számít a világban – finoman irányít a BDSM-játékban. Még szájpecekkel és láncra verve is.

„Teljes mértékben törvényszerű, hogy menekülni akarunk a fájdalom elől. Az evolúció gondoskodott erről. Ha bántanak minket, akkor visszahúzódunk. A veszélytől elfutunk. Ha harcba keveredünk, akkor visszavágunk. A testünkben ilyenkor megemelkedik az adrenalinszint, és bekapcsol a túlélési mechanizmus: lefagyunk, harcolunk vagy elmenekülünk. De képzeld csak el, hogy a tested fokozatosan tapasztalja meg a fájdalmat, mert megengeded magadnak, hogy átéld. Ebben az esetben beindulhat az endorfintermelés, ami segít az érzet feldolgozásában.”

„Még a harapás is élvezetes lehet, ha régóta csinálja az ember bizonyos helyeken, főleg érzéki érintéssel vegyítve. Öreg hiba ilyenkor sietni. A cél a folyamatos és sokáig tartó ingerlés az endorfintermelés beindításához.”

Andy mindenfélét látott már a munkája során, és a legtöbb tanítványa teljesen heteronormatív szexualitással nőtt fel.

„Például sok férfi, aki az elvonulásaimra jön vagy magánórákon köt ki, teljesítményorientált a külső siker tekintetében. Jó állás, drága autó, szép ház és egy gyönyörű, ápolt nő kell ahhoz, hogy mások sikeresnek lássanak egy férfit. De gyakran fogalmuk sincs, mire vágynak valójában. Ha egy ilyen férfit tudatos dominanciára tanítanak, akkor összpontosíthat a saját szükségleteire, ami egy gyógyító tapasztalat. És képzeljük csak el, hogy milyen, amikor az ember ennek átadja magát, nem tesz semmit, nem felel semmiért. Miközben szeretik és elfogadják úgy, ahogy van.”

Andy megemlíti az érdekes összefüggést, miszerint ha egy tanfolyam neve tartalmazza a „hatalom” szót, több férfi jelentkezik rá, a „megadás” kifejezés viszont több nőt vonz.

„Kétféle nő szokta követni a munkásságomat. A sikeresek, akik mások szemében úgyszólván férfiasak egy férfias világban. Dolgozni járnak, gyereket nevelnek, és az a céljuk, hogy bizonyítsanak a társadalomban. Másfelől viszont az elfoglalt nők is el akarják engedni magukat. Szeretnének kimenőt kapni a felelősség terhétől.”

Rólam beszél, én pedig nevetve hallgatom ezt a lenyűgöző embert, de hozzáteszem, hogy azért is vonzott a BDSM, mert szerettem volna feldolgozni egy fájdalmas élményemet. A szembenézés és az ellene folytatott harc ugyanis nem vezetett eredményre, míg a megadás szárnyakat adott.

„De a nők között akadnak, akik szerényebb társadalmi pozícióban vannak. Azt akarják, hogy észrevegyék őket. Érezni akarják, hogy az ő szexualitásukra és vágyaikra tevődik a hangsúly. Olykor kiderül, hogy egy nagyon zárkózott természetű nőnek még soha nem volt orgazmusa, mert férfivágyak kielégítésének tárgya volt. Így, hogy felfedezi a szexualitását, már tudatosan figyelhet önmagára.”

„Nemrégiben olvastam egy tanulmányt, hogy az emberek 7%-a fantáziál a BDSM-ről már azelőtt, hogy elkezdene szexuális életet élni. Én is közéjük tartozom: már jóval tinédzserkorom előtt is böngésztem elfogott és letartóztatott emberek fényképeit. Izgalmasnak találtam őket. Később rájöttem, hogy vágyom az erotikus kötözésre, és elkezdtem utánajárni a témának.”

„A közösülés közbeni kikötözés a leggyakoribb fantáziák közé tartozik. Egy friss amerikai kutatás kimutatta, hogy a válaszadók több mint fele fantáziált már róla. Persze, ehhez nem kellenek speciális shibari kötelek. Ugyanakkor a bondage-képességek túlbecslése komoly egészségügyi kockázattal járhat, így a shibari gyakorlásának kezdetén szükség van némi oktatásra.”

Az interjú után kiviszem Andyt a kikötőbe, ahonnan hazaindul Svédországba. Utána nemsokára Japánba repül majd, ahol néhány hónapnyi elvonulás alatt megírja az első könyvét a tudatos szenvedés szépségeiről és örömeiről.

(Szerző: Heidi Hanso. Megjelenési hely: Eesti Nainee észt női magazin, 2023. Fordítás: testimesek.hu – Nagy Lívia)

hu_HUMagyar