Let’s talk about S_X…..

Te melyik típusba tartozol?

Az emberi sz_xualitás összetett és sokrétű, amelyet számtalan tényező befolyásol. Az egyik ilyen tényező, amely jelentős szerepet játszik szexuális preferenciáid és vágyaid alakításában, (ha hiszed, ha nem), a gyermekkori körülményeid és tapasztalásaid, beleértve a traumáidat is. A gyermekkori körülményeid, a trauma és az alapvető erotikus mintád közötti kapcsolat megértése értékes betekintést nyújthat saját szexuális identitásodba, viselkedésedbe, fantáziavilágodba és társas kapcsolataidba.

De mi is az, hogy Belső Erotikus Mintázat? (Core Erotic Blueprint)

Az alapvető erotikus minta fogalmát Jaiya, egy neves szomatikus sz_xológus és szerző vezette be. Jaiya szerint minden ember, mint Te is, ezen minták sajátos kombinációjával rendelkezel, amelyek lényegében az izgalom és a vágyakozás mintái. 

Ezek a tervrajzok, minták közé tartozik az Energikus, az Érzéki, a Sz_xuális, a Perverz (én inkább pajkosnak mondanám) és az Alakváltó típus.

Hogyan kapcsolódik ez a minta gyermekkori körülményeidhez?

Jómagam is évek óta tanulom és dolgozom intimitással és szexualitással, mint Sexológical Bodyworker és mint traumaalapú, szomatikus módszerekkel foglalkozó szakember. A munkám során látom és tapasztalom, hogy gyermekkori mintáid, sérüléseid, életkörülményeid, családod és neveltetésed jelentősen befolyásolhatják az alapvető erotikus tervrajzodat és annak kialakulását. A neveltetésed módja, (bántalmazó, vagy elfogadó és támogató környezet), a testünkről kapott (vagy nem kapott) üzenetek, valamint a családodon belüli, a sz_xhez és az élvezetekhez való hozzáállás mind hozzájárulnak szexuális identitásod kialakulásához.

Sokszor mondtam, de talán nem elégszer,  hogy a szexualitásod (és az ide tartozó tarumáid) egy olyan témakör, amit nem lehet fejben megoldani, lejátszani.
Beszélni, meg olvasni lehet róla, sőt kell is, de valójában átérezned, átélned kell a testedben. Ezért fontos, hogy szomatikus módszereket használjunk. (Ezen mintáidnak az idegrendszeri behuzalozásodhoz is köze van)

Például aki „jófiú” és alkatilag mazochisztikus, azoknál legtöbbször jelen van az elfojtás, és a passzív agresszió, ami a sz_xualitásban szintén agresszióként vagy uralomra való törekvésként (power play) jelenik meg. 

Valójában kevés az, hogy megismerd, melyik típusba tartozol, (kezdésnek nem rossz), de a lényeg, hogy a saját belső mintád és esetleg más mintából jövő árnyék részedet jól tudd működtetni, (sokszor ez a dominánsabb), akár egyedül. akár partnerrel. 

Mennyire lettél kiváncsi kedves olvasó?

Remélem nagyon….:)

Jaiya egy-egy típus leírásakor részletesen mesél arról, hogy milyen beszédet, milyen környezetet igényelnek az egyes típusok, illetve hogy mi izgatja őket igazán….milyen érintéstípusok jellemőek és mire reagálnak jól. Amit a kurzus során különösen kiemelt, hogy mindezek csak annak kontextusában értelmezhetők jól, ha megismerjük, hogy Te a szexualitásodnak melyik állapotában vagy. (5 féle létezik).

Munkám során gyakran látom az összefüggést a szexuális archetípus, a szexuális beállítottság, a szexualitás megélése és a gyermekkori minták, traumák között. Például a pajkos (kinky) hátterében sokszor felfedezhető egy gyerekkori abúzus, meg nem élt és soha ki nem mondott szégyen, családon belüli agresszió és erőszakos légkör, amit a szexualitásban az erőviszonyokkal játszó helyzetekben (power play) tud megélni az illető. Az érzéki típusban a finomságra való vágy, az érzékszervek használatának dominanciája jellemző, gyakran pont azért, mert ez nem volt jelen gyermekkorodban, vagy mert egy mély nyomot hagyó dolog történt veled.
Párokkal való munka során is fontos, hogy dolgozzunk a szexuális típusokkal, mert előfordul, hogy eltérő típusokat kell összesimogatni. Ami csak úgy lehetséges, ha először megérted a mögöttes mintázatodat, például, hogy az alakváltó-szexuális férfi valójában egy elfojtássokkal teli „jófiú”, aki képtelen a saját igényeit kifejezni és akinek emiatt a szex inkább egy végrehajtandó feladat.


Dr. Jack Morin: Erotic Mind című könyvében Core Erotic Theme megnevezéssel beszél valójában ugyanerről, hogy mindenkinek, Neked is van egy központi erotikus témád, ami leginkább beindít, és megmutatja, hogy hogyan vagy behálózva a gyönyörre.

Szintén ő fogalmazza meg az erotikus egyenletet is: 

Vágy+Akadály=Izgalom. Mindenkinek van akadály faktora….de ez majd egy másik cikk…

Azt szoktam mondani, hogy a szex mindenkinek megy… de az intimitás és az erotika, az már egy másik lap.. Az finomhangolás.

Egy viszont biztos, ezen keresztül tanulni Önmagadról és a partneredről, kellően tudatosan és önismerettel kombinálva, egy örömteli és felszabadító út..

Szólj, ha vezethetlek…

Merj önmagad lenni, érezni, értékes életet éni.

Ha elakadásod van ezen a területen, tedd meg az első lépést a változás felé.

Az alábbi linken tudsz időpontot foglalni egy díjmentes online konzultációra Velem.

https://calendly.com/testimesek-nagy-livia/30-perces-konzultacio

Nagy Lívia

intimitás, szexualitás – szomatikus konzulens

Leave a reply

hu_HUMagyar