Párkapcsolati buktatók: a problémák okai

„Az érzelmeink gyökerei mindig a tudattalanban vannak, és a testben nyilvánulnak meg.”

A kapcsolat mindegyikünkben különböző módon jön létre. Egyeseknél a szexualitás, intimitás során, ami elősegítik a kapcsolatot. Mások számára az érzelmi kapcsolat kívánatos elsősorban. Elgondolkodtál azon, hogy mitől érzed magad leginkább kapcsolatban a pároddal?

Ha a saját belső logikám alapján működik minden, akkor így, ezen keresztül értelmezek mindent egy kapcsolatban, mert ezt hiszem igaznak.

Ezek a hiedelmek vagy igazak, vagy nem. Érdemes feltenni a kérdést: „Tapasztaltam már ilyet egy kapcsolatban?”

Sok nő küzd a szexualitás nem megélésével. Nem tudják birtokolni azt, ezért átadják, lemondanak saját szexuális erejükről és ezáltal feladják magukat.

Ez a lemondás gyakran azt eredményezi, hogy áldozatnak érzik magukat, mely sokszor passzív viselkedésben, a felelősség hárításában, és kifogások formájában jelenik meg, de érzékiségünk elfojtására utalhat az is, ha túl „álmosak”, fáradtak vagyunk, ha klassz védelmi hájakat építünk magunk köré, vagy állandóan feszültek és frusztráltak vagyunk.

Fontos megérteni, hogy ahhoz, hogy ezt újra tudjuk élni, rá kell jönnünk, mit akarunk, nem pedig arra, hogy mit nem.

„Hogyan tehetnék többet a saját szexualitásomért? Mi az, amivé válni szeretnék ebben a kapcsolatban?”

(A megcsalás legtöbbször nem azért következik be, mert azt akarom elhagyni, akivel vagyok, hanem azért mert Én más szeretnék lenni… más oldalamat szeretném Én megismerni.)

Sokan a szexualitás körüli negatív nézetekkel nőnek fel, tele szégyennel és bűntudattal.

A mai napig a legvitatottabb téma annak ellenére, hogy ma az interneten minden megtalálható ezzel kapcsolatosan. A következmény? Képtelenség nyíltan kommunikálni a szexről a partnerrel, és úgy általában. Ez egy kapcsolatharc.

Mint mindennek, ennek is vannak láthatatlan „dimenziói”, amelyek mintegy vezérfonalként működnek…

3 rejtett ok, amiért a kapcsolati harc elindulhat:

  • A hatalom és az irányítás (pl:. ki keres többet, a gyerekek előtti vita aláássa a tekintélyt, miért csak akkor van szex , amikor te akarod)
  • A gondoskodás és a közelség (pl.: miért mindig én hívlak, miért nem támogatsz, ha látod hogy ideges vagyok, miért nem szexelünk többé)
  • A tisztelet és az elismerés (pl:. elmész a barátaiddal, anélkül. hogy megkérdeznél, sosem ismered el, amit érted teszek, nem látod, mennyit érek el a szakmában)

Ahhoz, hogy ezekből a játszmákból kilépjünk, új minta kell.

Ezek a régi minták, melynek alapjai mindig a múltban keresendőek, húznak minket vissza ugyanabba a spirálba, amitől értéktelennek, elhanyagoltnak és meg nem értettnek érezzük magunkat és visszaesünk egymás ítélkezésének csapdájába, és a múlt sérelmeinek felemlegetésébe.

Az érzéseink kifejezése a legelső és legfontosabb, hogy felismerjük a saját és a másik sérült működését és mintáit, és hogy együtt tudjunk változtatni rajta.

A pozitív önismeret és a másik pozitív megerősítése a kulcs ebben a folyamatban, mely alakítja az élményeinket. Az intimitás újraépítése pedig fontos mérföldkő ebben a folyamatban, hogy újra megtaláljuk a közös dolgokat, amik egymás felé húznak és nem egymástól el.

EBBEN TUDOK NEKED, NEKTEK SEGÍTENI. FORDULJ HOZZÁM BIZALOMMAL!

hu_HUMagyar