Wheel of Consent

Mit jelent a szexualitásban a beleegyezés? Miért olyan bonyolult eldönteni, hogy akarunk-e intim kapcsolatba lépni, vagy nem? És miért bomlik fel annyi kapcsolat azért, mert mindketten csak adnak, és senki sem kap?

A közbeszéd általában azzal van elfoglalva, hogy a férfi foglalkozik-e női partnere beleegyezésével vagy azzal, ha a nő nemet mond. Igen, ez egy nagyon fontos kérdés, de nem intézhetjük el ennyivel.

Szerintem a tudatos beleegyezés kulcsmozzanata az érintés.

Nagyon sok függ az érintés céljától, akár tudatosan elkülöníthető ez, akár nem. Hogy aki érint, az a saját vágyának kielégítésére érint-e, vagy a másik igényei szerint.

Akit éppen megérintek, vajon akarja ezt? Vagy csak simán hagyja megtörténni, hogy nekem örömet okozzon?

Nagyon fontos, hogy ezt tisztázzuk, mert anélkül, hogy pontosan kifejezzük az ezzel kapcsolatos érzéseinket, nem lehet kölcsönösen kielégítő intim helyzetet teremteni. Nagyon könnyű beleragadni olyan viselkedésmintákba, amelyekben senki nem kapja meg azt, amire vágyik, miközben mindegyik a másik örömét keresi.

Dr. Betty Martin egész életét ennek a kérdésnek a tisztázására tette fel, és megalkotta a Wheel of Consent (WoC, beleegyezés köre) modelljét, amely megtanít érinteni. Érzések szintjén segít tudatosítani, hogy nem mindegy, hogy elveszek vagy elfogadok egy érintést – vagy a másik oldalon: akarom vagy hagyom.

Mindennap alkalmazom a munkámban ezt a modellt, amely sokaknak segít megtapasztalni és másokkal is betartatni a saját tűpontos határaikat úgy, hogy aggodalom nélkül és teljes önbizalommal megtanulják ki is fejezni azokat.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in
hu_HUMagyar