Hogyan kell szeretni és szeretve lenni?

Sokan egyetértenek abban, hogy jelenlegi kollektív világnézetünk nagyjából a kapzsiságra és a hatalomvágyra épül. Tanúi lehettünk a szolidaritás, a gondoskodó kormány vagy az igazságos törvények riasztó hanyatlásának. Tehát mi az egyetlen dolog, ami visszaterelhet minket a helyes útra?

Egy új rendszerváltás visszavezet majd az erotika és az erkölcs útjára? Szerintem mindig van remény. Örök optimista vagyok, ha emberekről van szó, és nem vagyok hajlandó lemondani a jövőnkről.

Miután a fél életemet azzal töltöttem, hogy megtanuljam, hogyan kell szeretni és szeretve lenni, és a testiség világában dolgozom, a választ nagyon egyszerűnek látom.

SZERETET.

Tudom, hogy ez önmagában nem egy átütő ötlet. „A szeretet mindent legyőz” – ezt a mondást mindannyian hallottuk. A leegyszerűsített idézetből hiányzik az az etikai érzék vagy nevelés, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük, sőt, hozzáértéssel gyakoroljuk is a Szeretetet. Gyermekként azt mondják nekünk, hogy lássunk másokat szépnek, méltónak, embertársnak. A szerelemre nevelést is ugyanakkor és ugyanezzel kell kezdeni. Még ennél is fontosabb, hogy a gyerekeket megtanítsuk arra, hogy tapasztalják meg a szépséget, hogy megértsék, mit jelent valójában szépnek (nem csak trendinek) lenni, és tudjanak megfelelően viszonyulni a szerelemhez is.

Úgy tűnik, pontosan ezt képzelte el maga Arisztotelész is a fiatalok erkölcsi nevelésével kapcsolatban, amikor megjegyezte, hogy fiatal koruktól kezdve arra kell nevelni őket, hogy örömet és fájdalmat érezzenek a megfelelő dolgokban – az etikai képzés a szenvedélyek tanításával kezdődik. És nem beszélhetünk szenvedélyről anélkül, hogy Eros neve fel ne merülne. Eros a szeretet és a vágy istene, Aphrodité fia, és a fogalmat már-már elkoptattuk a kapcsolati és intimitási coaching köreiben.

Erost a vágyaink vagy szükségleteink megtestesülésének látjuk, mint a boldogság kék madarát. Ez nem rossz, de ez csak az első lépés a belső erkölcsünk fejlődésében.

Szenvedélyeink ismerete és vágyaink világos kifejezése fontos előfeltétele annak, hogy mások szenvedélyeit és vágyait is tiszteletben tarthassuk.

Egyensúlyba kell hoznunk a vágyainkat mások vágyaival, a Földdel és mindennel, ami létezik. Vágyaink nem korlátozhatják mások jogait. Erosszal kapcsolatos saját tapasztalatunknak egyensúlyban és partnerségben kell lennie a körülöttünk élők szükségleteinek és vágyainak értékelésével és tiszteletben tartásával.

Ennek érdekében az élvezet és a fájdalom felfedezése nem csupán személyes felfedezés, hanem lehetőség arra is, hogy érezzük kapcsolatunkat az univerzum minden elemével.

Képesnek kell lennünk arra, hogy közvetlenül a saját tapasztalatainkon keresztül érezzük az örömöt, és akkor is örömet kell éreznünk, amikor mások beteljesülésének tanúi vagyunk, vagy éppen osztozunk benne. És a fájdalom is ugyanígy személyes és kollektív élmény egyszerre.

Tehát a szerelem mindent legyőzhet, ha megtaláljuk az erkölcs és az erotika egyensúlyát. Reménykedem az Emberiségben és az Univerzumban, hogy megtalálhatjuk a módot ennek az egyensúlynak a helyreállítására. Ez nem csak egy szép álom, hanem a puszta túlélésünk feltétele.

Ölelés: Lívia ❤

(A. Keppie nyomán)

hu_HUMagyar